Geef vorm aan de tuin

GEEF VORM AAN DE TUIN-min

Nadat je al het voorbereidende werk af hebt, is het tijd om de tuin te vormen. Teken op de plattegrond welke vormen je graag terugziet in de tuin. Ga je voor vierkante bloembedden, of een ovaal gazon? Ook de looppaden vallen onder deze vormgeving. Het is hier waar je je fantasie de vrije loop kunt laten. Omdat het je eigen tuin is, zal er niemand zeggen dat het anders moet. Doe wat je mooi vindt, en waar je je prettig bij voelt.

EN HET TUINHUISJE DAN?

Het is natuurlijk belangrijk om ruimte over te houden voor een tuinhuis, vijver of zandbak. Eerst heb je de ruimtelijke afmetingen en indeling gemaakt. Alles wat ruimte inneemt komt hierna op de plattegrond. Daar vallen dus ook heggen en bomen onder. Het is verstandig om altijd iets meer ruimte te nemen voor ieder object. Liever ruimte over, dan ruimte te kort!

Het is nu aan jou hoe jij je tuin wilt indelen. Hopelijk hebben deze tuinontwerp tips je een eindje op weg geholpen!

SNOEIEN EN KNIPPEN

Om je tuin netjes en mooi te houden, moeten je planten zo nu en dan even een knipbeurt krijgen. Bomen en heggen kun je het gemakkelijkste snoeien met een elektrische heggenschaar. Voor kleine takjes en het fijnere werk is een tuinschaar vaak handiger. En als je echt gigantische bomen aan moet pakken, is een tuinzaag of een bijl het overwegen waard. Want je tuin moet natuurlijk geen oerwoud worden!

BEWATERINGSGEREEDSCHAP

Een tuin kan natuurlijk niet zonder water. Het gemakkelijkste is natuurlijk om de tuin te besproeien met een tuinslang. Er zijn allerlei opzetstukken te krijgen, van sproeipistolen tot sproeier met instelbare intervallen. Maar er zitten ook nadelen aan vast. Zo is kraanwater niet altijd ideaal voor je planten door hoge concentratie calcium die het bevat. Daarom kiezen veel mensen voor een regenton en een gieter om hun tuin mee te bewateren. Vooral in Nederland zul je meer dan genoeg water hebben, en het is nog milieuvriendelijker ook.